16 Mart 2012 Cuma

TATLISU LEVREĞİ (kızılkanatlevrek)

Perca fluviatilis
NEREDE BULUNUR? 
Bafra'mızda sadece Derbent Baraj Gölü nde bulunmaktadır ve bu gölde 3kg a kadar görülmüştür.

View Larger Map
NASIL AVLANIR?

Tatlısu levreği oldukça açgözlü davranan bir etcil balık olduğundan hemen hemen her et türünü yem olarak kullanabilirsiniz. Her şekilde avlamak mümkündür. İster şamandıralı takım, isterseniz dip takımı ile avı yapılabilir.Bu balık otlu ve ağaçlı bölgelerde daha çok bulunur. 0.25-0.35mm arası FC köstekli 2-4 numara yeme uygun iğneli, şamandıralı yada dip takımınız ile Mayıs-Eylül ayları arası Derbent Baraj Gölü'nde zevkle avı yapılır.

Engin Kolbaşı nın tatlısulevreği için özellikle tavsiye ettiği av yöntemi sahte yem ve sasi gurupları kullanarak atçek yöntemidir. Dolayısı ile yem-yemlik balık aramak için vakit kaybı ortadan kalkmış olacak ve sizde spin avcılığının tadına efor sarfederek varmış olacaksınız.


Tatlısu levreğinin tercih ettiği sasi (silikon kurt-balık) renkleri yeşil, kırmızı kuyruk, beyaz kuyruk, mavi ve fosforlu balık çaşitleridir.


Meps marka döner kaşıkların COMET 3 numarası ile de önemli verim alınmıştır. Sahte balık gurubunda ise en çok verimi gökala yavrusu desenli 7cm lik balıklar göstermiştir. Tatlısu levreğinin tercih ettiği canlı yemler 5-7cm lik kaya balıkları ve gümüş balığıdır.
FF1
FF3
GENEL BİLGİLER
Tatlısu levreği (Perca fluviatilis), Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Türkiye'de batı karadeniz ve marmara bölgesinin tatlısularında bulunur.
Hem balıkçıların hem de tüketicilerin sevdiği lezzetli bir balık türüdür. Dış özelliklerinin bazıları göğüs ve karın yüzgeçlerinin kırmızıkızıl rengi ve bütün levrekler için tipik olan sert dikenli sırt yüzgecidir. Çoğunlukla vücudunda 6 ile 8 adet arası yukarıdan aşağıya incelen çizgiler vardır, ve alt dudağı üsttekinden daha öne çıkıktır. Tatlısu levrekleri 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama 50 cm büyüklükte tutulmuş olanlarıda vardır. Tatlısu levreklerinin böyle bir ölçüye ulaşmaları çok uzun sürer; 8 ila 10 yaşına varmış olanları ancak 25 cm boyunda olurlar.

Dişileri su kıyısının yakınında alçak su seviyesinde yumurtlarlar. Yumurtadan çıkan yavrular ilk önce su yüzüne çıkıp hava-torbalarını hava ile doldururlar. Bu yavrular akıntıdan derin sulara taşınırlar ve orada plankton'dan beslenirler. Birkaç hafta sonra alçak suya geri dönerler ve orada sivrisinek kurtçukları ve diğer böcek kurtları ile beslenmeye başlarlar.

1F 2F 3F
Göllerde yaşıyan tatlısu levreklerinin yavruları henüz küçükken sazangiller yavruları ile aynı yemlerden beslendiklerinden dolayı, bir rekabet içinde yaşarlar. Bazı koşullar altında bu sazangiller yavruları, dahada büyümüş olan tatlısu levreğinin yemi olur. Gıda kıtlığı olan dönemlerde, tatlısu levreği yamyamlaşıp kendinden küçük tatlısu levreklerini yiyebilir.
Derin göllerde tatlısu levreği kış soğuğunu büyük derinliklerde geçirir. Bu zamanı atlatabilmeleri için en az 6 C° su sıcaklığına muhtaçtırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder