6 Mart 2012 Salı

SUDAK BALIĞI (AKBALIK)

Sander lucioperca


NEREDE BULUNUR?

Bafra sınırlarındaki hemen hemen her gölde bulunur (Derbent Baraj Gölü, Altınkaya Baraj Gölü, Ulugöl, Cernek Gölü, Gıcı Gölü, Uzun Göl).
NASIL AVLANIR?

Oldukça zevkli bir avcılığı olan sudak yemin bol olduğu ve sakin yerleri çok sever.

Bafra'daki doğal göllerimizde uzak mesafe atışlarında hedef büyüklüğe uygun hazırlanmış dip takımları ile tutulur.
Derbent ve Altınkaya BarajGöllerinde ise dip yapısına göre 0.40-0.60mm FC köstek misinesine bağlı yeme uygun 2-4/0 iğne kullanılarak yapılan dip takımları ile veya derinliğini su zeminine yakın ayarladığımız 20-30gr arası şamandıra ve 0.30-0.45mm FC köstek misinesine bağlı, yeme uygun 1/0-3/0 iğne ile hazırlanmış şamandıralı takım ile iri sudak avcılığı yapılır.

________________________________________________
Temmuz - Ağustos - Eylül ayları haricinde, çoğunlukla Şubat - Haziran arası zevkli bir şekilde avı yapılan sudağı Nisan - Haziran arası Derbent Baraj Gölünden, Engin Kolbaşı'nın tavsiye ettiği kırmızı- beyaz kuyruklu kurt sasiler ve Aglia Long gümüş 1 numara Meps marka döner kaşık ile spin avcılığı yapılarak yoğun bir şekilde yakalayabilirsiniz.
________________________________________________

Genellikle 750gr - 1.5kg arası tutulan sudak, avlak-yem seçiminiz ve ortam sakinliğine bağlı olarak 7-10 kg lıklara kadar iğnenize takılabilir.
Sudak balığına kullanılacak başlıca yemler küçük kayabalıkları, gümüş balığı ve küçük kurbağalardır.


Dikkat !!!
  • Geçerli yasalarda 22 cm den küçük sudakların avlanması yasaktır.
  • 15 Mart - 30 Nisan arası tüm içsularımızda sudak balığı avcılığı yasaktır.
  • Bir kişi günde en fazla 10 adet sudak balığı yakalayabilir.
GENEL BİLGİLER

Sudak balığı (Sander lucioperca), Percidae ailesine ait yırtıcı bir tatlısu balığıdır. Halk arasında Uzunlevrek, Dişli, Bafra'da ise Akbalık olarak bilinir. Sevilerek avlanan ve yenilen bir balıktır.

Sudak balıklarının zarif vücutları, birbirinden ayrı duran iki sırt yüzgeçleri ve bir sürü sivri uzun dişleri vardır. Boyu 1,25 metreye, ağırlığı 12 ila 19 kiloya ve 10 ila 20 yaşına kadar varabilir. Sırtı yeşilimsi gri ve karnına doğru gümüşleşen, bir rengi vardır. Sırtında ayrıca bazen farklı şekillerde kahverengi gölgeler vardır.

Sudak balığı önemli ve kıymetli yenilen bir balıktır. Az kılçıklı, sağlam yapıya sahip beyaz bir eti vardır. Irmaklarda, göllerde ve bazen ırmakların denize aktığı yerlerde bulunan az tuzlu deniz suyundada yaşıyabilirler. Derin sularda yaşamayı tercih eder, çok aç gözlüdür, çok çabuk büyür ama tutsak tutulunca çabuk öldüğünden dolayı havuzda ya da akvaryumda yetiştirilemez.

Sudak balıkları ilkbaharda Nisan ile Haziran arası çiftleşirler ve yumurtalarını alçak suda su bitkilerinin üzerine ve çakılların arasına bırakırlar. Ürettiği 40.000 yumurta diğer balik türlerinin ürettiğinden çok daha azdır, ve bu yüzden diğer balıklar kadar çok türemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder